Školí se, aby mohli pomáhat - zadarmo!

2. května 2017

"Naprosto luxusní a úžasné!“ Tak hodnotil jeden z účastníků kurz krizové intervence pro dobrovolníky z řad zaměstnanců Diakonie, který probíhal 24. a 25. dubna v hospici Citadela ve Valašském Meziříčí.

„Diakonie ČCE – středisko humanitární a rozvojové pomoci pomáhá v řadě zemí při různých živelných pohromách, jako jsou například povodně či zemětřesení. Proto si školí dobrovolníky z řad svých zaměstnanců, kteří se k této práci přihlásí,“ vysvětluje Alena Hellerová, koordinátorka dobrovolníků Diakonie ve Valašském Meziříčí. „Školením prošlo také 12 našich zaměstnanců, kteří nyní mohou fundovaně pomoci v různých krizových situacích."

Dvoudenní školení bylo plné informací a návodných postupů. První část byla nabitá zkušenostmi Mgr. Soni Pančochové, psycholožky, která spolupracuje se záchrannými složkami i ve Zlínském  kraji.

„Učili jsme se, jak být nápomocni v krizových situacích, jako např. při požáru, autonehodě nebo jsme-li svědky vážného úrazu. Učili jsme se, jak v těchto případech citlivě postupovat v kontaktu s člověkem, který je přímým účastníkem situace…..“ popisuje školení jedna z účastnic, sociální pracovnice Diakonie.

V druhé části se účastníci dozvěděli, jak funguje tým, který řeší pomoc v oblastech zasažených  živelnou katastrofu. Přednášky provázely návodná videa a řada příběhů z praxe.

„Při školení jsem si uvědomila, že do krizové situace se můžeme dostat nejen při živelných pohromách, ale i ve svém každodenním životě - například když naší sousedce odvezou manžela do nemocnice, nebo kamarádovi umře manželka, matka dvou dětí….“ uvádí další z účastnic Veronika Janošková, která pracuje v Diakonii v poradně pro pečující. „Dovedu si nyní lépe představit, jak bych v takové situaci reagovala.“

IMG_0483IMG_0507IMG_0513

Diakonie v číslech