Každý z nás má něco, čím může obdarovat druhého...

Dobrovolnictví v Diakonii

Chcete smysluplně využít svůj volný čas? Jste rádi mezi lidmi? Máte svoji hudební skupinu? Můžete číst hodinu týdně nemocnému člověku noviny či doprovodit člověka s hendikepem na koncert? Je vaším koníčkem grafika či pohyb na sociálních sítích? Jste výtvarník či řemeslník ochotný nás něco naučit? Vyrábíte hezké věci? Rádi pečete dobroty? Napište nám, určitě pro Vás najdeme dobrovolnickou práci, která Vás bude bavit.

Dobré věci se dějí...

Paní Hana žila již řadu let sama a využívala služeb pečovatelské služby. 83 letá paní trpěla pocitem osamocenosti a depresemi, postupně přestala vycházet z bytu. Její psychický stav se zhoršil, když jí zemřela kočka, kterou měla velmi ráda. Po vzájemné domluvě začala za paní Hanou jednou týdně přicházet naše dobrovolnice Věrka. Paní Haně naslouchala a povídala si s ní, začaly spolu také číst a luštit křížovky. Pondělní odpolední návštěvy se staly pravidelností a postupně si Věrka s paní Hanou vytvořily přátelský vztah, který jim oběma přináší radost.  „Chodím za paní Hanou moc ráda, je to velice zajímavá žena. Povídáme si, luštíme spolu křížovky.... “ Paní Hana se začala na návštěvy Věrky velmi těšit. "Uvažuji o tom, že možná spolu začneme chodit i na procházky. S její pomocí bych si to snad troufla…“, říká paní Hana.

IMG_5628m

V denním stacionáři se věnujeme starým lidem, kteří potřebují pomoc druhého člověka.  Společně s nimi čteme, tvoříme, procvičujeme paměť, protahujeme tělo....Krásným zpestřením každodenního programu jsou naši dobrovolníci. Jednou takovou dobrovolnicí je mladá maminka se svými dcerkami Madlenkou a Barunkou. Navštěvují naše seniory již několik let a vždy když přijdou, oči všech se rozzáří nad bezprostředností a úsměvy dětí. Společně prožitý čas je občerstvením pro všechny, pomůže vybavit hezké vzpomínky naděti i vnuky či čas vlastního dětství. Holky se na setkání vždycky těší "Dnes půjdeme zase za babičkama", nezapomíná hlásit mamince Madlenka. :)

V dobročinném šatníku DAROVÁNEK prodává 6 dobrovolnic - seniorek. Paní Blanka koordinuje jako dobrovolnice jejich činnost již více než 10 let. Dbá o to, aby všechno klapalo. Když jí předáváme nějaké informace, vždycky hbitě přikývne a řekne: "Já to holkám řeknu."  "Holky", jsou milé dámy ve věku od 65 do 85 let, které třídí darované věci a prodávají je v dobročinném šatníku za velmi příznivé ceny. Tím pro naši činnost vydělávají každý rok více než 60 tisíc korun!

Příběh dobrovolnice z dobročinného šatníku DAROVÁNEK

Již hezkou řádku let prodávám v šatníku Diakonie jako dobrovolná pracovnice. Podařilo se nám získat pro tuto činnost další nadšence, ženy již v důchodovém věku, tvořící stabilní a skvělý kolektiv. Je nás celkem 6: Lidka Bartoňová, Hedvika Lašáková, Jana Nečasová, Zdenka Vojvodíková a já; sestra z našeho sboru Jaroslava Hurtíková ochotně vypomáhá, když je třeba některou zastoupit. Proto jsme mohly rozšířit prodej z původních dvou dnů v týdnu na čtyři. Lidé si k nám zvykli chodit nakupovat, nacházejí u nás, jak říkají, pěkné zboží za přijatelné ceny. Těší nás jejich pochvala za obsluhu i za utříděné regály, v nichž si mohou vyhledávat i podle svého výběru. Někteří si s námi rádi popovídají, očekávají od nás radu a hlavně porozumění pro své životní bolístky, jež nám často svěřují, a my jim na ně alespoň „pofoukáme“.

V roce 2017 se nám podstatně zvedla tržba, dosáhly jsme 88 000,- Kč. Vím, že to není mnoho, avšak stojí za tím obětavá a nezištná práce nás děvčat, jak si říkáme. Vždyť už jsme „v letech“, někdy je pro nás docela složité manipulovat s těžkými krabicemi, třídit, ukládat zboží, také uklízet a hlavně být stále na nohou. Heda umí ušít pěkné prostírání, utěrky, tašky, jiní vezmou domů vyprat např. ušmudlanou halenku, vyžehlí, vyspraví. Je to taková naše přidaná hodnota. Nemohu nezapomenout na Milenu Šustalovou, na její uháčkované čepičky, ozdůbky na vánoční stromek či velikonoční kuřátka – vše zákazníci obdivovali a rádi si koupili.

IMG_6773Dobrovolná práce v šatníku nás zcela „pohltila“ – v dobrém smyslu slova. Naplňuje nás vědomím, že ještě ve svém věku můžeme být prospěšní těm, kteří naši pomoc potřebují. Vždyť – řečeno slovy básníka Karla Tomana – „Podáš-li slabému ruku a hladovému chleba, nejspanilejší květy ti v srdci rozkvetou.“

Blanka Maršálková

Kontakt na koordinátora dobrovolníků:

Alča Hellerová  Alena Hellerová, DiS.

E-mail: hellerova@diakonievm.cz

Diakonie v číslech