Každý z nás má něco, čím může obdarovat druhého...

Dobrovolnictví v Diakonii

Chcete smysluplně využít svůj volný čas? Jste rádi mezi lidmi? Máte svoji hudební skupinu? Můžete číst hodinu týdně nemocnému člověku noviny či doprovodit člověka s hendikepem na koncert? Je vaším koníčkem grafika či pohyb na sociálních sítích? Jste výtvarník či řemeslník ochotný nás něco naučit? Vyrábíte hezké věci? Rádi pečete dobroty? Napište nám, určitě pro Vás najdeme dobrovolnickou práci, která Vás bude bavit.

Dobré věci se dějí...

Paní Hana žila již řadu let sama a využívala služeb pečovatelské služby. 83 letá paní trpěla pocitem osamocenosti a depresemi, postupně přestala vycházet z bytu. Její psychický stav se zhoršil, když jí zemřela kočka, kterou měla velmi ráda. Po vzájemné domluvě začala za paní Hanou jednou týdně přicházet naše dobrovolnice Věrka. Paní Haně naslouchala a povídala si s ní, začaly spolu také číst a luštit křížovky. Pondělní odpolední návštěvy se staly pravidelností a postupně si Věrka s paní Hanou vytvořily přátelský vztah, který jim oběma přináší radost.  „Chodím za paní Hanou moc ráda, je to velice zajímavá žena. Povídáme si, luštíme spolu křížovky.... “ Paní Hana se začala na návštěvy Věrky velmi těšit. "Uvažuji o tom, že možná spolu začneme chodit i na procházky. S její pomocí bych si to snad troufla…“, říká paní Hana.

V denním stacionáři se věnujeme starým lidem, kteří potřebují pomoc druhého člověka. Společně s nimi čteme, tvoříme, procvičujeme paměť, protahujeme tělo....Krásným zpestřením každodenního programu jsou naši dobrovolníci. Jednou takovou dobrovolnicí je mladá maminka se svou dcerkou Madlenkou. Navštěvují naše seniory již rok a vždy když přijdou, oči všech se rozzáří nad bezprostředností a úsměvy malé Madlenky. Společně prožitý čas je občerstvením pro všechny, pomůže vybavit hezké vzpomínky na děti i vnuky či čas vlastního dětství. Nyní se Madlence narodila sestřička. Těšíme se, až budou do stacionáře přicházet se svou maminkou obě. "Půjdeme zase za babičkama", připomíná mamince malá Madlenka. :)

V dobročinném šatníku DAROVÁNEK prodává 6 dobrovolnic - seniorek. Paní Blanka koordinuje jako dobrovolnice jejich činnost již více než 10 let. Dbá o to, aby všechno klapalo. Když jí předáváme nějaké informace, vždycky hbitě přikývne a řekne: "Já to holkám řeknu."  "Holky", jsou milé dámy ve věku od 65 do 85 let, které třídí darované věci a prodávají je v dobročinném šatníku za velmi příznivé ceny. Tím pro naši činnost vydělávají každý rok více než 60 tisíc korun!

Diakonie v číslech

V loňském roce jsme pomohli 0 lidem