Exkurze Toulcova dvora v Praze

13. listopadu 2017

Pracovnice Chráněného bydlení Johannes navštívily v rámci projektu „Žijeme tu s Vámi!“ Toulcův dvůr v Praze.

Jedná se o středisko ekologické výchovy. Veškeré aktivity zajišťují čtyři neziskové organizace SRAZ, z.s., Botič o.p.s., sociální podnik ENVIRA, o.p.s. a ekologická Mateřská školka Semínko o.p.s.

Logo OPZ barevné

Exkurze Toulcova dvora v Praze
13. listopadu 2017 - Exkurze Toulcova dvora v Praze

Pro nás byl nejzajímavější a nejbližší sociální podnik ENVIRA, o.p.s., který se zabývá začleňováním znevýhodněných osob na trh práce a do společnosti. Osoby se zdravotním postižením tvoří více jak 50% zaměstnanců a to bylo pro nás přínosem. Naším průvodcem byla koordinátorka projektu, která nám umožnila navštívit jednotlivá pracovní místa, praktická zkouška také nechyběla.

Keramická dílna je rukodělným provozem sociálního podniku, zde osoby se se zdravotním postižením vyrábí keramiku na propagaci Toulcova dvora. Jedná se o specifické pracoviště pro určitý typ zaměstnanců, kteří potřebují individuální přístup, ale především určitý klid na práci. Dalším z provozů je Zdravá jídelna, kde je u zaměstnanců kladen větší důraz na pečlivost a rychlost v daném oboru.

ENVIRA, o.p.s. v neposlední řadě zaměstnává také osoby se zdravotním postižením v oboru zahradnictví. Tento provoz byl pro nás asi nejpřínosnější a naším současným klientům nejbližší. Koordinátorka nám prozradila typy jak upevnit motivaci zaměstnanců a jaké přístupy jsou nejlepší.

Exkurze byla velice přínosná především pro pracovníky v přímé péči, kteří mohli vidět a ozkoušet si nové postupy při práci s lidmi se zdravotním postižením.