Informace o pomoci jižní Moravě

29. června 2021

Devět nevládních organizací, nadací a nadačních fondů se dohodlo na koordinované pomoci lidem zasaženým tornádem. Dárci jim v součtu svěřili přes půl miliardy korun, které chtějí organizace spravedlivě rozdělit mezi postižené. Sbírka Diakonie na podporu lidí zasažených tornádem má na svém kontě 16 654 000 korun, zároveň evidujeme řadu nabídek od firem na materiální pomoc. Pomoc jižní Moravě koordinuje Diakonie ČCE - středisko humanitární a rozvojové spolupráce.

Informace o pomoci na jižní Moravě.
29. června 2021 - Informace o pomoci jižní Moravě

Po dohodě s dalšími nevládními organizacemi, které na místě pracují, působí Diakonie v obci Hrušky, kde bylo tornádem zasaženo na 180 domů. O víkendu dobrovolníci ze Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie pomáhali především s manuálním odklízením škod, které tornádo způsobilo. V pondělí začaly v obci působit také monitorovací týmy, které detailně mapují aktuální situaci v zasažených domácnostech. Část našich dobrovolníků se připojila k týmům psychologů HZS a PČR. Více o této pomoci ZDE.

Děkujeme, za všechny nabídky pomoci. Momentálně není potřeba další materiální pomoci s výjimkou stavebního materiálu. S konkrétními dotazy ohledně materiální pomoci se můžete obracet na Michala Janečka ze Střediska HRS – 58AoT3a6LTqsR9ef4.Fz5-k4Ys, 728 266 057. Na místě bude Diakonie působit minimálně dva týdny, případně déle podle potřeb. Pokud by se objevila nová aktuální potřeba, budeme vás informovat.

Co se týče rozdělení finanční pomoci, devět nevládních organizací, nadací a nadačních fondů včetně Diakonie se dohodlo na koordinované pomoci lidem zasaženým tornádem. Během maximálně krátké doby byl stanoven cíl zaslat postiženým domácnostem na účet základní pomoc 150 tisíc korun na domácnost. Vzhledem k rozsahu škod i výši sbírek je cílem tuto první částku nasměrovat na zajištění základních potřeb zasažených domácností. Více o společné dohodě ZDE.

V současné době funguje informační linka zřízená pro dotazy veřejnosti 242 487 826 a email _hzyTYUSZbnu5.~_%iBv_W7r, kam se lidé mohou obracet s dotazy ohledně sbírky, monitoringu domácností, finanční pomoci a nabídkami pomoci. Nadále lze podpořit zasažené finančně:

Informace o humanitární sbírce:

Prostředky lze posílat na účet: 2100691426/2010 nebo Darovat on-line

Pomoci lze i prostřednictvím DMS. Pošlete textovou zprávu na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS DIAKONIEPOMOC 30
DMS DIAKONIEPOMOC 60
DMS DIAKONIEPOMOC 90

Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč. Službu zajišťuje Fórum dárců. Více na www.darcovskasms.cz.

Děkujeme za vaše projevy solidarity a nabídky pomoci pro lidi na jižní Moravě zasažené tornádem.