Nechte si poradit jako paní Blanka

22. března 2022

Může to potkat kohokoliv z nás. Stává se to nečekaně. Vaši maminku, tatínka nebo blízkou osobu postihne nemoc nebo se jim zdravotní stav zhorší natolik, že potřebují pomoc jiného člověka. Potkalo to i paní Blanku, když se její maminka po operaci zranění vrátila z nemocnice. Nemohla ani vstát z lůžka a dojít si sama na toaletu. Paní Blanka chtěla mamince být nablízku a pečovat o ni. Ale jak? Obrátila se na naši Poradnu pro pečující a půjčovnu kompenzačních pomůcek, kde ji se vším poradili.

Přečtěte si rozhovor s paní Blankou, která se s námi rozhodla podělit o svou zkušenost s Poradnou pro pečující a Půjčovnou kompenzačních pomůcek.

Nechte si poradit jako paní Blanka
22. března 2022 - Nechte si poradit jako paní Blanka

Proč jste se obrátili na poradnu pro pečující a půjčovnu kompenzačních pomůcek?

Do chvíle, než se mamince stalo zranění vyžadující stálou péči, jsme si nepřipouštěli, že by nás něco takového mohlo potkat. To se zkrátka jednoho dne stane a nikdo vás na to nemůže připravit. Maminka upadla na schodech a zlomila si krček. Po hospitalizaci a pobytu v hospici CITADELA, jsme chtěli mamince zůstat nablízku a pečovat o ni doma. Proto jsme se obrátili na vaši poradnu a půjčovnu pomůcek, kde nám vysvětlili, co péče doma obnáší a společně jsme vybrali vhodné pomůcky, které nám péči o maminku usnadní.

Kde jste se o Poradně pro pečující a půjčovně kompenzačních pomůcek dozvěděla?

V momentě, kdy se do takové situace dostanete, hledáte informace, kde se dá. Já jsem nejvíce informací hledala na internetu. Na webových stránkách Diakonie Valašské Meziříčí jsem si vyhledala kontaktní údaje na Poradnu pro pečující a půjčovnu pomůcek a domluvila jsem si s nimi schůzku. Společně jsme prošli možnosti péče a vybrali vhodné pomůcky.

Jak hodnotíte pomoc Poradny pro pečující a půjčovny kompenzačních pomůcek? S čím vám v poradně a půjčovně nejvíce pomohli?

Diakonii jsme velice vděční. Pracovnice poradny nám vždy vyšly vstříc, kdykoliv jsme se na ně obrátili. Nejvíce nám pomohli s výběrem kompenzačních pomůcek. Chtěli jsme pro maminku pořídit vlastní, ale nevěděli jsme si rady s výběrem. Moc nám pomohlo si pomůcky v půjčovně napřed na pár měsíců půjčit a vyzkoušet, což byla dostatečná doba na to, abychom se v pomůckách zorientovali. Na základě vlastních zkušeností jsme poté vyřídili pomůcky vlastní.

Co byste vzkázala lidem, kteří doma pečují o někoho blízkého?

Nezůstávejte na své starosti sami a s důvěrou se obraťte na Poradnu pro pečující nebo půjčovnu kompenzačních pomůcek. Na všechny dotazy vám pracovnice rády odpoví a poradí, jak se na péči připravit. Neváhejte se na ně obrátit i v průběhu péče, když si i vy sami potřebujete odpočinout.

Každý člověk je pro nás důležitý. Každému hledáme řešení na míru. Neváhejte, kontaktujte nás!