Chceme se cítit dobře, relaxovaně a bezpečně

Ve stáří člověku přibývá nejistot spojených se ztrátou motorických a mentálních dovedností, ubývá ale zároveň senzorických podnětů z prostředí. Lidé trpící demencí, o které se v domově se zvláštním režimem s celkovou kapacitou 42 osob staráme, takovéto pocity nejistoty vnímají dvojnásob.

Díky finanční podpoře programu NF Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme“ ve výši 30.000 Kč jsme zrealizovali projekt „Chceme se cítit dobře, relaxovaně a bezpečně“. Pro naše klienty domova se zvláštním režimem trpícími demencí jsme vytvořili příjemné stimulující zázemí pro podporu vnímání a smyslového podněcování. Pobytem v této  bezpečné a příjemně upravené místnosti a za podpory světelných podnětů, vůní a hudby, kterými je tako místnost doplněna, dochází k posilování senzomotorických podnětů klientů a jejich relaxaci.

V rámci realizace projektu došlo k výmalbě a vytapetování místnosti, pokládce podlahy koberci a vybavení relaxačním nábytkem vč. křesel pro doprovod, odkládacího stolíku a poliček. Ve stropní části místnosti vznikla světelná dekorace připomínající hvězdné nebe. Následně byla místnost vybavena pomůckami a dekoracemi pro práci se světlem jako jsou závěsy, polepy dveří a relaxační a solné lampy. Místnost doplňuje reprosoustava pro reprodukci hudby, pomůcky pro aromaterapii a různé doplňky, poštáře a deky a další dekorace.

Poděkování patří Nadačnímu fondu Tesco, vedení a zaměstnancům superparketu Tesco ve Valašském Meziříčí a Zubří a také všem zákazníkům, kteří tento projekt vybrali pro podporu.  Jen díky Vám bylo možné tento projekt zrealizovat.