Dobrovolnická pomoc

S dobrovolníky spolupracujeme moc rádi. Svou přítomností obohacují nejen naše klienty, ale i pracovníky.

Dobrovolníkem se může stát každý, kdo je ochoten darovat druhému trochu svého času. Na vašem věku a pracovních zkušenostech nezáleží. Každý umíme něco, co můžeme dát druhým. Rádi Vám poradíme a najdeme pro Vás činnost, která Vás bude bavit.

Aktuálně HLEDÁME:

• Turistu pro pana Vaška, na delší procházky v přírodě v okolí Valašské Bystřice. Pan Vašek je zdatný turista, ale potřebuje doprovod, protože má mentální postižení. Také si rád zakope na hřišti s míčem.
  • Kamaráda na společné návštěvy kina pro pana Ondru z Rožnova. Pan Ondra miluje filmy. Volba filmů by záležela na vaší společné domluvě.  Jako doprovod člověka se zdravotním postižením budete mít vstupenku za polovic.
  • Milovníka fitka, který by byl ochoten doprovázet při cvičení ve fit-centru našeho klienta s lehkým mentálním postižením a podporovat ho v jeho samostatnosti. Rožnov pod Radhoštěm.
  • Kamarádku pro paní Růženku, která se cítí osaměle. Paní Růženka je starší paní, žije na Fibichově ulici ve Val. Meziříčí a byla by vděčná, kdyby ji občas někdo navštívil, vypil si s ní čaj a popovídal si.
  • Trpělivou společnici pro paní Janu na krátké procházky kolem domu na Křižné ulici ve Valašském Meziříčí. Paní Jana chodí sama, s mírnou oporou, ale ven si už sama netroufá. Pomalou společnou procházkou jí nejen uděláte velkou radost, ale napomůžete i tomu, aby svalstvo neochabovalo a paní zůstala co nejdéle soběstačná.
  • Milovníka kávy pro pana Radka z chráněného bydlení ve Valašském Meziříčí na občasnou společnou návštěvu kavárny.
  • Pomocníky na „svoz“ klientů na bohoslužby v Hospici CITADELA ve Valašském Meziříčí, které se konají každou středu. Klienti, kteří mají zájem bohoslužby navštívit se od 14.30 sváží do kaple, která je v přízemí hospice. Po bohoslužbách je třeba je rozvést opět na jejich pokoje. Řidičský průkaz není nutný.
  • Týmové hráče pro pomoc při skupinové aktivitě s klienty  (úterý - od půl desáté do půl dvanácté). Dobrovolník pomáhá při svozu klientů a je nápomocen aktivizačnímu pracovníkovi, který připravuje a vede program. Valašské Meziříčí, Hospic CITADELA.
  • Rekreačního plavce, který by 1x týdně svezl a doprovodil pana Libora na bazén. Pan Libor bydlí u kasáren ve Val. Meziříčí a chodí o francouzských holích. Ve vodě se pohybuje samostatně, potřebuje jištění při pohybu při chůzi po mokrých podlahách plaveckého areálu a pomoc v šatně.
  • Milovníka procházek v přírodě, který by přibral na výlet parťáka navíc. Pan Tomáš bydlí v chráněném bydlení ve Valašském Meziříčí, má lehké mentální postižení, fyzicky je fit a velmi rád chodí. Pravidelnou procházkou či výletem 1x týdně mu pomůžete lépe a zdravěji trávit jeho volný čas.

Dobrovolníky uvítáme trvale v těchto oblastech:

• společnost pro seniory v pobytových službách i domácnostech (např. povídat si, naslouchat, vzpomínat, předčítat, tvořit, jít spolu na kafe, procházku či na bohoslužbu, hrát stolní hry, zpívat...),
  • společné trávení volného času s lidmi se zdravotním postižením (např. zajít spolu do kina, na kávu, na koncert, na výstavu, na plavání, na jarmark...),
  • prodej a třídění věcí v Dobročinném obchůdku Darovánek,
  • výroba drobných dárkových předmětů u vás doma či v tvůrčích dílnách pro benefiční prodej,
  • jednorázová pomoc při benefičních akcích, výletech, bohoslužbách apod. (příprava občerstvení, fotografování, obsluha benefičního prodeje, doprava klientů na invalidním vozíku...),
  • pomoc při údržbě budov a zahrad (péče o květiny, zastřihávání keřů, hrabání listí, drobné opravy...).

Zodpovíme Vám rádi Vaše dotazy a na dobrovolnickou činnost Vás připravíme.

Kontakt:

Alena Hellerová, Dis. - koordinátorka dobrovolníků

T: 739 324 816
E: hellerova@diakonievm.cz

Spolupracujeme s Dobrovolnickým centrem ADRA ve Valašském Meziříčí.